Fazla Kilolarınızdan En Çok Bu 5 Hormon Sorumlu

Kilo vermek sadece sağlıklı beslenme ile ilgili değil, aynı zamanda hormonlarınızı kontrol altında tutmakla da ilgilidir. Hormonlar, metabolizma, inflamasyon, menopoz, glikoz alımı gibi kritik reaksiyonları ve işlevleri kontrol eder. Peki, hangi hormonların kilo almanızdan sorumlu olduğunu biliyor musunuz?

Tiroid

Boynunuzun tabanında bulunan tiroid bezi üç hormon üretir: T3, T4 ve kalsitinin. Bu hormonlar metabolizma, uyku, kalp atış hızı, büyüme, beyin gelişimi gibi işlevleri düzenliyor. Hipotiroidizm sıklıkla kilo alımı, depresyon, kabızlık, yorgunluk, yüksek kolesterol ve kalp hızı ile ilişkilidir.

insülin
insülin

İnsülin

İnsülin, pankreas tarafından salgılanan ve glikozun enerji olarak kullanılmak üzere hücrelere taşınmasını veya yağ olarak saklanmasını sağlayan bir hormondur. İşlenmiş gıdalar, alkol, yapay tatlandırıcılar ve sağlıksız gıdalar, insülin direncine yol açabilir. Bu durumda, kas hücreleri glikozla bağlanmış insülini tanımaz ve glikoz kan dolaşımında kalır ve de kan şekeri seviyelerinde bir artışa neden olur. Bu sonuçta kilo alımı ve Tip 2 diyabete yol açar.

Leptin

Normal koşullar altında leptin hormonu, doyduğunuzu ve yemeyi bırakmanız gerektiğini bildirir. Fakat işlenmiş ve şekerli gıdaların aşırı tüketimi nedeniyle daha fazla yağ birikir ve daha fazla leptin salgılanır. Bu, vücudun leptine duyarsızlaşmasını engeller ve beyin, doyum için sinyal almayı bırakır. Bu sonuçta kilo alımına yol açar.

testesteron
testosteron

Ghrelin

Halk dilinde  “açlık hormonu” olarak bilinir, iştah uyandırmaya yardımcı olur ve yağ birikimini arttırır. Çoğunlukla mide tarafından salgılanır. İnce bağırsak, beyin ve pankreas tarafından az miktarda grelin salgılanır. Kan dolaşımındaki yüksek seviyelerde ghrelin, kilo almanın sebebidir, obez insanlar bu hormona daha duyarlı olabilir.

Testosteron

Testosteron yağ yakmaya yardımcı olur, kemik ve kasları güçlendirir ve libido geliştirir. Kadınlarda testosteron yumurtalıkta üretilir. Yaş ve stres, kadınlarda testosteron düzeylerini önemli ölçüde azaltabilir ve daha düşük testosteron seviyesi, kemik yoğunluğu ve kas kütlesi kaybı, depresyon ile ilişkilidir. Bunlar, daha fazla yağ birikimine neden olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir