Depreme Dayanıklı Binalar Nasıl Yapılır?

Tarih boyunca insanoğlu, hem doğa güçlerine karşı sağlam hemde etkileyici yapılar inşa etmiştir. Doğa güçleri arasında en bilindik olanı depremdir. Zemin üzerinde ki sismik dalgaların, binaların tahrip etme ve can alabilme durumu çok yüksektir. Depremin getirmiş olduğu yıkımlar, yüksek miktarda maliyete sebep olmaktadır. ABD ulusal deprem bilgi merkezi her yıl ortalama 20.000 deprem olduğunu ve çoğu depremin fark edilemeyecek kadar düşük olmasına rağmen büyük felaketleri beraberinde getirdiğini açıklıyor. Bu felaketlerin çoğu zaman can aldığını da söyleyebiliriz. Bu sebepler büyük bir sallantıda yıkılmayacak, dayanıklı binaların yapılmasını zorunlu kılıyor. Geçtiğimiz yıllar içerisinde mühendisler hem daha dayanıklı hemde görsel açıdan daha şık yapıları oluşturmak için en iyi inşaat malzemelerini getirmişlerdir.

Binaların Sağlamlığı Nasıl Olmalı?

Binalar dikey kuvvetlere bağlı olarak, kendi ağırlığından ve yer çekiminden gelecek olan güçleri taşıyacak şekilde tasarlanmıştır. Bu yüzden depremlerden yayılan yan kuvvetler, direnmek konusunda zorluk yaşamaktadır. Yatay gelen yüklerin, duvarları, döşemeleri, sütunları, kirişleri ve onları bir arada tutan konektörleri titreterek zarar görmesine sebep olmaktadır. Bunların alt ve üst kısımlarında olan hareket farkının aşırı derecede baskı uygulaması sebebiyle destek çerçeve kırılır ve tüm yapının çökmesine sebep olur.

deprem

Depreme Dayanıklı Bir Yapı Nasıl Yapılabilir?

Depreme dayanıklı, sağlam bir binanın temelini tasarlamak için, mühendilerin yapıyı güçlendirmesi ve depreme karşı kuvveti önlemesi gerekir. Depremler binayı bir taraftan iterken, enerjiyi serbest bıraktığı için, asıl önemli noktanın binanın ters yönde itilmesini sağlamaktır. Geçmiş zamanlarda binaların düzeni düşey yük planıyla inşa ediliyordu. Fakat dayanıklı bir binanın temelini oluşturmak istiyorsak, bu bina yatay düzlemde etkilenebilecek şekilde tasarlanmalıdır. Depremin oluşturduğu etki, deprem yük hesaplanmasına göre yapılmalıdır.

Oturduğunuz Bina Sağlam Değilse?

Eğer oturmuş olduğunuz bina sağlam değilse bina içerisinde güçlendirme işlemini yapmalısınız. Binanın güçlendirme işlemi öncesinde uzmanlar tarafından analiz edilmesi gerekir ve hangi güçlendirme yönteminin kullanılacağını sizlere belirtirler. Sonrasında binanın kolonlarına ve demirlerine veya betona ek yapılarak güçlendirme işlemi gerçekleşir. Bina bu yöntem ile güçlenemeyecek haldeyse, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılma kararı alınır ve yeniden yapılması için yeniden yapılma işlemleri başlatılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir