Göz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dünyaya açılan pencereler olan gözlerin yaşamımızda önemi çok büyüktür. Zaman içinde yaşa bağlı olarak, doğuştan ya da kaza sonucu görme yetisinde eksiklik ya da kayıp gerçekleşebilmektedir. Birçok çeşidi olan göz hastalıkları ciddi tedavilerle çözümlenebildiği gibi bazı durumlarda pratik bilgiler de işe yarayabilmektedir.

Göz Hastalıklarının Çeşitleri

Doğuştan ya da sonradan gelişen birçok çeşit göz hastalığı vardır. Bunlardan en yaygın olanlarından biri katarakttır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Şeker hastalarında daha sık görülen bu hastalık, göz merceğinin incelmesiyle gerçekleşir. Bu kişilerin genellikle ağrı gibi bir şikayeti olmaz ama zaman içinde görmede kayıp olur ve ışığa karşı duyarlılık artar.

Bir diğer yaygın görme rahatsızlığı renk körlüğüdür. Gözde renkleri ayırt eden özel pigmentlerinin az ya da hiç olmaması bu hastalığın sebebidir. Belirtisi ise kırmızı, mavi ve yeşil renklerin ayırt edilememesiyle başlar.

Göz tansiyonu da birçok yaştan insanın karşılaşabildiği bir rahatsızlıktır. Göz damarlarının tıkanması ve bunun basınç eşitsizliğine yol açmasıyla meydana gelir. Bu hastalığın belirtilerinde şiddetli baş ağrıları, görmede bulanıklık ve göz ağrıları vardır.

Toplumda en sık rastlanan ise göz alerjileridir. Bunun en büyük sebepleri kullanılan makyaj malzemeleri, sıcak iklimler, kuru iklimler ya da ilaç kullanımlarıdır.

Göz Hastalıkları Tanısı

Görmede bulanıklık, baş ve göz ağrıları, şişkinlik, kızarıklık gibi belirtiler çoğu hastalık için ortaktır. Bu durumlar söz konusu olduğunda kısa sürede tanı konulup tedavi edilmesi gerekebilmektedir. En çok kullanılan tanı yöntemleri görme kaybı testi, göz basıncının ölçülmesi ve göze damlatılan damlalarla göz bebeğinin değerlerinin ve tepkilerinin ölçülmesidir.

Göz Tedavileri

Hastalıklara göre değişen çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Gözün sinir tabakası problemleri için lazer tedavisi uygulanabilir. Bu genellikle kalıcı çözümler sağlamaktadır. Bazı küçük görme bozuklukları için hastaların tercihine bağlı olarak gözlük ya da kontakt lens kullanımı önerilmektedir. Yaşa bağlı olarak gerçekleşen katarakt gibi sorunlarda kısa süreli cerrahi müdahalelerle kalıcı çözümler sağlanabilmektedir. Küçük yaşta gerçekleşen göz tembelliği, gözde kayma durumlarında, tembel olan gözün kaslarını çalıştırmak amacıyla uygulanılan da bazı alternatif yöntemler vardır.

Kişiye uygun programlarla günde bir ya da ikişer saat, sağlam gözün göz bantları ile kapatılmasıyla tembel gözün çalışması hedeflenebilmektedir. Bunların dışında uzun süre bilgisayar kullanımı ya da uzun süreli çalışma saatleri sonucunda oluşan kızarıklık, yanma ya da kuruluk şikayetleri için önerilen doğal yöntemler bulunmaktadır. Bu konuda en çok tavsiye edilen alternatif çaydır. Göze yapılan çay pansumanları gözü dinlendirmektedir. Ancak her zaman tavsiye edilen doktora danışılmasıdır. Aksi halde ufak sanılıp geçiştirilen problemler büyük görme kayıplarıyla ilerleyebilir.

Yapılan çalışmalara göre özellikle genç yaşlardaki bireylerin fazla ekrana bakmaları sebebiyle göz kırpma sayısında azalış meydana geldiği görülmektedir. Uykusuzlukla birleşen bu durum ciddi göz kuruluklarına ve yanmalara sebep olmaktadır. En iyi çözümlerden biri de uyku zamanlarının ve çalışma saatlerinin iyi planlanmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir