Yağların Vücuttaki Görevi

Yağların vücutta öncelikli görevi vücuda enerji vermesidir. Karbonhidrat ve proteine göre en çok vücuda enerji veren yağdır. Yediğimiz besinler sindirildikten sonra fazlası yağa dönüştürülerek depolanır. Sağlıklı kalabilmemiz için vücudumuzda belli oranlarda yağ olması gerekir. Enerjiye ihtiyaç duyulduğunda ise bu depolanan yağlar kullanılarak enerji elde edilir. Vücudun yağ depolama kapasitesi sınırsızdır.

bitkisel yağlar
bitkisel yağlar

Yağ Çeşitleri

Yağ tipleri 3 gruba ayrılmıştır.

  • Doymuş yağlar
  • Tekli doymamış yağlar
  • Çoğul doymamış yağlar

Hayvansal kaynaklı besin maddelerinde bulunan yağlar et, süt, tereyağı, yumurta gibi besin gruplarıdır. Fazla doymuş yağ özellikle kalp olmakla birlikte vücudumuz için zararlıdır. Diyabet, kanser, kalp hastalıkları gibi önemli hastalıklara davetiye çıkarır.

hayvansal yağlar
hayvansal yağlar

Bitkisel kaynaklı yağlar ise zeytinyağı gibi günlük çokça kullandığımız yağ türleridir. Bu tür yağlar bitkisel olduğu için kolesterolü düşürücü özelliktedir. Kal açısından da doymuş yağlara göre daha sağlıklıdır.

Mısır, ayçiçeği, soya gibi yağlar ise çoklu doymamış yağ grubuna girmektedir. Tüm yağ grupları arasında en sağlıklı yağlar olarak bilinmektedir. Kanın akışkanlığını ve pıhtılaşmamasını sağlayan yapıya sahiptir. Dengeli olarak alındığında kalp hastalıkları riskini de azaltır. İdeal kan dolaşımı içinde bu tür yağlar tüketilmelidir.

Bu konuda uzman doktorlar vücutta biriken fazla yağın obeziteye yol açağını açık net bir dille belirtmektedirler. Bu yüzden vücudun gereksinim duyduğundan fazla yağ tüketimi olamamalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir